fbpx

澳洲將港人VISA延長至5年 轉永居成數有幾大?

澳洲政府早前宣布將給予持臨時工作簽證 (Temporary Skilled Visa) 及畢業生簽證嘅在澳港人額外5年簽證期,並且提供申請永久居留嘅路徑。好多港人心思思,以為移民澳洲容易咗。但係件事咁理想,好似唔太符合澳洲一貫非常嚴謹嘅移民政策。到底係咪真係咁容易?不如一齊研究下!

澳洲推出俾港人申請嘅臨時簽證,其實同現有嘅485簽證性質相同。

485 VISA
485簽證係俾喺澳洲就讀兩年全日制大學課程畢業後,留喺本地搵工用。通常批出18個月,港人可逗留5年。

申請要求

  • 50歲以下
  • 只可申請一次
  • 有一定英語程度

    如果你拎住485簽證,有3年工作經驗 (包括1年香港 + 2年澳洲經驗),而累積3年經驗之後你嘅專業工種仲喺澳洲短缺行業名單裡面,就可以申請186簽證永居。

    值得注意嘅係,485簽證到期後,就唔可以再續簽。呢個限制令好多澳洲僱主都唔考慮聘請持485簽證嘅求職者,因為佢哋做幾年就要走。所以要搵到個僱主肯請你、又符合到短缺工種都係一個挑戰! 當你冇辦法符合到以上嘅要求,而手持嘅485簽證又到期嘅話,咁你就唯有返香港重新嚟過,或者轉其他簽證留低,包括以下嘅482 / 491簽證

491 VISA
491簽證嘅申請人必須到澳洲嘅偏遠地區工作三年,而且要留意住每半年更新一次嘅職業名單 (Skilled Occupation List),從事緊嘅職業仲係唔係人才短缺。

滿三年後,如果你個行業仍然缺人才,而你過去每一年嘅年薪都超過澳幣$53,000 (約等於港幣291,500 ),就可以喺僱主擔保下轉187簽證申請永居。

但係宜家澳洲失業率咁高,要喺偏遠地區搵到份年薪符合要求嘅工作做三年,仲要繼續符合到人才短缺清單嘅要求,真係唔容易㗎!

好似條條路都困難重重咁,咁係咪就代表冇晒希望呢?

梗係唔係!

我哋嘅方案為家庭客戶度身訂造,由主申請人申請學生簽證,讀兩年全日制課程,之後轉到臨時工作簽證;同時間配偶就獲得開放式工簽,喺Childcare Centre工作,並累積兩年工作經驗。

到主申請人畢業後就可以申請畢業工作簽證,配偶同時獲得同樣身份,僱主就會擔保將畢業工作簽證轉換成工作簽證,配偶返多一年工累積三年工作經驗後,就有資格申請永居喇! 呢個計劃適合夫婦申請,唔使分隔兩地,仲可以帶埋小朋友過去接受優質教育!三年內只要滿足到工作同年薪要求,即使政府轉左Occupation List,都唔會受到影響,又唔使驚僱主炒咗自己,過到去仲可以有穩定收入,繼續過無憂生活添!

Share:

On Key

Related Posts

加拿大移民政策更新 將新增臨居及留學生移民通道

加拿大移民、難民和公民部 (IRCC) 部長Sean Fraser宣布,將新增一項加拿大移民政策,為臨時居留居民、留學生設立永久居留通道,預計將開放90,000個名額予必要工人同埋此前畢業嘅國際學生打開居留大門。新移民途徑未有詳情,不如即刻睇下加拿大移民政策有咩更新先!

12-18/06 本週出租紀錄

是次出租紀錄為大家介紹蘇格蘭兩房Flat,位於East Ayrshire鎮上,為當地頗受歡迎的住宅區。物業的租金回報為13.4%,李小姐對物業回報感滿意,亦十分滿意Sourcing Agent及Letting Agent提供的專業服務,單位於三個月內完成成交。

澳洲政府於移民計劃面臨挑戰 視處理延誤簽證為最優先

澳洲執政黨於月前換屆,工黨政府需面對大量移民簽證處理延誤以及勞動力極度短缺嘅挑戰,喺COVID-19依然大流行嘅情況下仍需尋找出口。澳洲內政部表示將於嚟緊數月面對澳洲移民挑戰,致力令更多人能更快移民澳洲、或脫離現時困境。