fbpx

熱門移民國家政策比較(一)——澳洲、加拿大、台灣技術移民

香港移民潮一浪接一浪,有BNO固之然煩少好多嘢。但若然你冇BNO、又或者唔鍾意英國,都可以考慮下其他熱門移民國家。接下來一連幾篇文章,都會介紹及比較幾個熱門移民國家——澳洲、加拿大及台灣移民嘅政策,首先要介紹嘅移民類別就係技術移民喇!

加拿大

加拿大嘅技術移民大概分為聯邦移民及省提名兩種路徑,前者對於申請者身處或居住嘅省份並無要求,而後者則根據各省有各自自訂嘅要求。

聯邦移民分為以下三種:聯邦技術移民(FSWC)、聯邦技工移民(FSTC)、經驗類移民(CEC),同樣透過快速通道EE (Express Entry)進行打分,分數符合基本要求後會進入申請池,等待聯邦移民局的邀請,約每兩星期抽一次分,每次約抽3,000人。

而加拿大各省提名計劃,係加拿大與各個省份簽訂的移民協議,於每個省都有不同要求,提名項目亦非常多,技術移民只係其中之一。值得留意嘅係,省提名技術移民計劃多數都需要本地僱主擔保先會夠分獲邀。而省提名計分方式則用另一個計分系統,Comprehensive Ranking System(CRS),申請者遞交分數意向後入池候選,等加拿大移民局定期抽選高分者邀請申請永居。

加拿大各技術移民項目嘅申請要求喺度就唔再贅述,詳情可睇返呢度👉🏻http://jnyintl.com/immigration-by-country/canada-skill-immigration/

澳洲

澳洲嘅技術移民簽證主要分為四類,分別為澳洲境內傑出人才類永久簽證(858)、獨立技術移民簽證(189)、州擔保技術移民簽證(190)以及偏遠地區州擔保技術移民簽證(491)。

與加拿大一樣,澳洲技術移民同樣需要通過計分系統Expression of Interest(EOI),決定申請者能否入池候選,定期抽選一批高分申請者,邀請申請永居。

各技術移民項目嘅申請要求,可以㩒入去瀏覽返👉🏻http://jnyintl.com/immigration-by-country/australia-skill-immigration/

台灣

至於台灣嘅技術移民則比上述兩個移民大國來得簡單,當局稱為專業移民,旨在吸納特定行業、有專業技能嘅專業人士到台工作及定居。主要要求申請者於某些特定行業有卓越成就、持相關專業證書等。台灣嘅技術移民方式唔似澳、加兩地有特定嘅量化標準,而係好睇移民官如何界定你嘅專業領域成就㗎!

想睇返全部申請要求,嚟呢度睇返啦👉🏻http://jnyintl.com/2020/10/22/immigration_plan_taiwan/

簡介完幾個國家嘅技術移民方式,不如一齊嚟睇下各國嘅比較啦!

加拿大澳洲台灣
計分方式如行聯邦移民,需喺EE滿67分才可入池候選;
CRS滿分為1,200分,上次抽選分數為461分
EOI須達65分或以上,定期抽選高分申請者。
上次抽選嘅分數線請㩒此
無特定計分系統,須符合專業移民申請要求,以個人成就遞交後,由台灣政府移民官批核。
計分評核標準個人及配偶的年齡、英語及法語能力、加拿大及海外工作經驗。年齡、英語能力、與提名職業相關的澳洲及海外工作經驗、學歷、澳洲學習經歷、家庭狀況、州擔保狀況。專業資格、技術、在個別領域中獲取的特殊成就。
工作專業及經驗專業不限,須符合NOC 0, A, B類別工作
至少須有1-2年工作經驗。
需符合澳洲提名職業清單,包括短期技術職業列表(STSOL)、中長期技術職業列表(MLTSSL)及偏遠地區職業列表(ROL)等,按個別簽證要求符合相應職業要求。
至少需有1-3年工作經驗,與提名職業相關。
新興工業、關鍵技術、關鍵零組件及產品有專業技能及相關工作經驗5年或以上者;
律師、會計師、技師、建築事、醫事人員,領有執照並有兩年或以上經驗者。
年齡要求18歲或以上858簽證:18-55
189, 190, 491簽證:18-49
無明確要求
學歷要求大學學士或以上為佳,其他獲認可的專業資格亦可高中或以上學歷獲教育部認可之大學學位,或特定領域之專業資格
最低語言要求IELTS 6.0CLB 4(約為IELTS 4.0)
需要政府擔保非必要。
省提名項目獲省政府提名可獲加分。
190、491簽證須獲州政府擔保。不需要

三個國家嘅技術移民政策都各有不同,但都對申請者嘅專業、學歷、工作經驗都有所要求,遞交申請前必須清楚了解政策,最好搵埋移民顧問諮詢,增加成功被邀永居嘅成數!下一集,我哋一齊嚟睇下各國僱主擔保政策啦~

家譽於2008年於香港成立,為具有豐富經驗及優良信譽的顧問公司,提供移民、留學、海外物業投資服務。我們團隊結合律師、會計師、法律公證等數十位專業服務人員,致力為客戶提供專業服務、詳細及客觀的分析,用心、細心地為你度身訂造方案。

Share:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
On Key

Related Posts

澳洲特設港人避風港政策或有限期 移民澳洲要盡快?

早前澳洲政府推出港人避風港政策,令持有或即將持有畢業生簽證或臨時技術簽證嘅港人可延長持有至5年,並滿足一定條件後經港人途徑(Hong Kong Pathway)申請永居,無須滿足技術要求。早前有消息指出,該政策文件將限期設於2032年,恐怕優待港人政策或將取消?

澳洲入息稅或高達45% 即刻比較香港與澳洲稅制

澳洲係最熱門嘅港人移民嘅移民地點,相信好多有決心移民嘅港人都會對澳洲稅制非常關心,了解該國如何徵稅無論做生意定打工都有個預算。澳洲稅制與香港不同,與加拿大、美國等國同屬全球徵稅。即刻睇落去即知澳洲入息稅、各種稅項點計!

01-07/05 本週出租紀錄

今期出租紀錄將為各位介紹位於位於蘇格蘭East Ayrshire(東艾爾郡)的三房Flat,物業座落於熱門住宅區。這間物業的租金回報為10.8%,由確認購買指示起至找到租客共花兩個月左右。客戶Calvin對物業回報及單位表示滿意,感謝Sourcing Agent及Letting Agent對單位的專業服務。