fbpx

BNO簽證開始接受網上申請 透視申請全攻略

早前已有唔少BNO持有人及受養人經「特許入境許可」(Leave Outside the Rules,LOTR)入境英國,而正式嘅BNO簽證將於下周日(31日)開始接受申請,更於2月底開始可經手機App申請。即刻睇下申請攻略先啦!

申請方法

由下星期日(31日)香港時間下午5時(即英國時間早上9時)起,持BNO身份嘅港人可到英國政府網站申請BNO簽證,並預約北角嘅簽證中心提供指紋,須喺獲批成功後90日內抵達英國。

另外,由2月23日起,英國政府亦開放「英國移民:身份檢查(UK Immigration: ID Check)」手機應用程式予BNO身份持有人申請簽證,掃瞄護照、申請人臉部同埋讀取護照中的芯片以辦理申請手續。值得留意嘅係所用嘅護照必須係附生物特徵的護照,除BNO護照外,持有香港特區護照或歐洲經濟區(EEA)嘅合資格申請人同樣可以用手機APP申請。經呢個方法申請嘅申請人冇抵英時間限制,可以喺獲批後再決定出發時間。

根據英國政府喺去年10月發表嘅影響評估,預計首年會有12.3萬人申請BNO簽證,而喺去年7月15日至1月13日間,有7,000名BNO持有人及受養人循LOTR入境英國,單單計去年10月,英國政府批出嘅續期BNO護照都有4萬本。

BNO簽證詳情

所有持有BNO身份的人士及其家庭受養人(須通常居住在香港)均符合資格一同前往英國,可自由學習或工作,而且喺英國合法居留滿5+1年後,有一定英語水平及通過Life in UK測試後將可以申請入籍英國。

BNO簽證不設配額。而申請簽證可選30個月或5年,簽證費低於其他簽證,5年簽證為£250、30個月簽證則為£180。

當然,相信大家做到移民英國呢個決定時,一定都已經經過深思熟慮,諗好晒過到英國點發展!不過提提你,出發前都要預備好晒所需文件先,資金就梗係要準備好喇。

想知BNO移民英國居住「5+1」洗費要幾多?即刻睇👉🏻BNO明1月開始申請 一文看清抵英後洗費要幾多?

如果驚去到英國真係搵唔到工都唔使驚!我哋嘅英國物業入門門檻低,最平只需港幣40萬起,年回報率高達8-10%或以上,想了解更多,即刻聯絡我哋,諮詢下專業顧問啦👉🏻聯絡我們

家譽於2008年於香港成立,為具有豐富經驗及優良信譽的顧問公司,提供移民、留學、海外物業投資服務。我們團隊結合律師、會計師、法律公證等數十位專業服務人員,致力為客戶提供專業服務、詳細及客觀的分析,用心、細心地為你度身訂造方案。

Share:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
On Key

Related Posts

12-18/06 本週出租紀錄

是次出租紀錄為大家介紹蘇格蘭兩房Flat,位於East Ayrshire鎮上,為當地頗受歡迎的住宅區。物業的租金回報為13.4%,李小姐對物業回報感滿意,亦十分滿意Sourcing Agent及Letting Agent提供的專業服務,單位於三個月內完成成交。

澳洲政府於移民計劃面臨挑戰 視處理延誤簽證為最優先

澳洲執政黨於月前換屆,工黨政府需面對大量移民簽證處理延誤以及勞動力極度短缺嘅挑戰,喺COVID-19依然大流行嘅情況下仍需尋找出口。澳洲內政部表示將於嚟緊數月面對澳洲移民挑戰,致力令更多人能更快移民澳洲、或脫離現時困境。

加拿大超級簽證 將於7月延長申請人單次逗留期限

加拿大移民、難民和公民部 (IRCC) 部長日前宣布,超級簽證 (Super Visa) 嘅單次逗留期限延長至5年,政策更新將於7月4日起生效,更可於加拿大逗留期間申請延長一次逗留期限。不如即刻睇下超級簽證與普通探親簽證有咩分別?