fbpx

澳洲GTI移民計劃最快兩個月得永居 申請資格睇真啲

澳洲GTI優才移民計劃為吸納來自世界各地嘅人才,特別針對以下十數個專業領域嘅科技研究範圍,2020-21年度配額只有15,000個,額滿即止。GTI最快只需2-4個月就可以拎到永久居留身份,可以話係熱門移民國家之中最低成本、而最快拎到永居嘅移民途徑。其實申請GTI有咩申請條件?難度有幾高?關鍵又係咩?

首先睇下申請澳洲GTI計劃嘅基本條件先:

1. 申請者屬於以下17個行業類别嘅專才,從事或者曾經喺碩士或博士學位做過呢啲研究:

a. AgTech 農業科技

b. Space and Advanced Manufacturing 太空及先進科技製造

c. FinTech 金融科技

d. Energy and Mining Technology 能源及礦業科技

e. MedTech 醫學科技

f. Cyber Security 網絡安全

g. Quantum Information, Advanced Digital, Data Science and ICT 量化信息、先進數碼、數據科學及信息通訊技術

h. Resources 資源

i. Agri-food and AgTech 農業食品和農業科技

j. Energy 能源

k. Health industries 醫療產業

l. Defence, advanced manufacturing and space 國防,先進科技製造和太空

m. Circular economy 循環經濟

n. Digitech 數碼科技

o. Infrastructure and tourism 基礎架構及旅遊

p. Financial services and FinTech 金融服務和金融科技

q. Education 教育

2. 在行業有傑出成就,而其能力被國際認可,對澳洲未來經濟發展會有貢獻者

3. 被當地相同行業之認可人士或機構提名

4. 年薪不少於澳幣$153,600(約為港幣$900,000,月薪約$75,000)

當然,符合基本資格就唔代表澳洲政府一定會批出永居簽證,當中仍然有好多魔鬼細節。到底要獲得GTI永居批核嘅真正關鍵係咩?

  • 切勿只將申請焦點放喺專業技能及經驗上

你喺專業領域中嘅工作能力及經驗固然重要,但不須過份強調。喺申請時所提交嘅自我介紹,工作證明等文件如果過於著重於呢兩點,同一般技術/專才移民分別唔大,未必會得到GTI當局嘅青睞。

  • 多著墨於行業成就

GTI計劃非常著重於申請人嘅行業成就,即你對行業嘅貢獻、影響,及獲得嘅認同等,並唔係做咗幾多業績同幾多項目咁簡單。因此準備相關資料嚟展示返你喺行業中取得嘅成就,例如行業内嘅獎項,媒體報導,同行不同公司的推薦等,都可以增加獲批核嘅機會。

  • 推薦人嘅重要性

GTI計劃需要申請者有當地嘅個人或機構提名,如果提名你嘅人喺業界有一定地位、甚至係業界精英,俾澳洲政府嘅印象就會更強。澳洲移民官未必熟悉所有行業,因此推薦人嘅建議及引薦非常重要,可以令政府更具體地了解到申請者嘅成就同埋行業中嘅位置。

咦?又話博士同研究生可以申請,咁佢哋冇經驗又冇獎項可以點算好?根據澳洲官方網站舉例指出,當你讀緊書時參與嘅研發項目都獲認可!

申請GTI並唔係填表交表咁簡單,背後有好多細節需要注意。家譽擁有澳洲當地資深律師團隊,熟悉當地移民法,可以協助申請者凖備好每個細節,達致GTI嘅要求,提升勝算!有興趣嘅朋友可以聯系我哋嘅顧問了解更多!

Share:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
On Key

Related Posts

澳洲特設港人避風港政策或有限期 移民澳洲要盡快?

早前澳洲政府推出港人避風港政策,令持有或即將持有畢業生簽證或臨時技術簽證嘅港人可延長持有至5年,並滿足一定條件後經港人途徑(Hong Kong Pathway)申請永居,無須滿足技術要求。早前有消息指出,該政策文件將限期設於2032年,恐怕優待港人政策或將取消?

澳洲入息稅或高達45% 即刻比較香港與澳洲稅制

澳洲係最熱門嘅港人移民嘅移民地點,相信好多有決心移民嘅港人都會對澳洲稅制非常關心,了解該國如何徵稅無論做生意定打工都有個預算。澳洲稅制與香港不同,與加拿大、美國等國同屬全球徵稅。即刻睇落去即知澳洲入息稅、各種稅項點計!

01-07/05 本週出租紀錄

今期出租紀錄將為各位介紹位於位於蘇格蘭East Ayrshire(東艾爾郡)的三房Flat,物業座落於熱門住宅區。這間物業的租金回報為10.8%,由確認購買指示起至找到租客共花兩個月左右。客戶Calvin對物業回報及單位表示滿意,感謝Sourcing Agent及Letting Agent對單位的專業服務。