fbpx

移民落地必做6件事!(上)

移民潮下,香港今年人口統計顯示比去年年中減少近9萬人,上月(7月)淨出境人數創新高,顯示唔少港人都已出發移民。去到外國人生路不熟感到徬徨,唔知應該點樣開始新生活?等我哋話你知,到埗後要做咩準備,無論係英國、加拿大或其他國家都適用!

1️⃣租屋

因應疫情嚴峻,唔少國家都封關禁止訪客進入,即使你係持有效簽證嘅合資格人士,都要進行強制檢疫或隔離。雖然有部分國家如加拿大,容許已完成注射兩劑認可疫苗嘅合資格人士入境免隔離,但出發前最好都要先諮詢當局,Book好隔離酒店先出發。

如果可以嘅話,最好梗係預先喺出發前租好屋啦,有唔少人都會選擇喺線上同當地Letting Agent聯絡。但有時差溝通費時失事,間屋自住唔親身視察睇過環境又唔放心;而且外國人租屋較麻煩,或需要收入證明或預付一年租金等。

到埗後決定租屋係重要嘅第一步!以下就列出返英國、加拿大嘅各大物業尋找網站:

英國加拿大澳洲
RightmoveRealtorRealEstate.com
ZooplaRentalsDomain.com
HomeRentfasterRent.com
On the
Market

2️⃣買電話卡

開通不同服務,例如保險、銀行戶口等都需要電話號碼,而且都市人喺當地生活,必須開通電訊服務。

而唔同國家嘅各大電訊商都會有唔同嘅計劃,例如合約、按月付款等方式,建議大家可以先搜尋返最適合自己嘅方式、網絡覆蓋範圍等去揀選。

國家電訊商
英國O2、EE、THREE、Virgin、Vodafone
加拿大Rogers、Fido、Bell、Freedom
澳洲Telstra、Optus、Vodafone

3️⃣登記各項戶口
確認住址及入伙後,記得要登記返各項資料喺你名下,例如水、電、煤等,英國就仲要登記埋市政稅(Council Tax),確保所有資料正確,就萬無一失!

移民必做6件事仲有(下),下次再睇!

家譽於2008年於香港成立,為具有豐富經驗及優良信譽的顧問公司,提供移民、留學、海外物業投資服務。我們團隊結合律師、會計師、法律公證等數十位專業服務人員,致力為客戶提供專業服務、詳細及客觀的分析,用心、細心地為你度身訂造方案。

Share:

On Key

Related Posts

加拿大移民政策更新 將新增臨居及留學生移民通道

加拿大移民、難民和公民部 (IRCC) 部長Sean Fraser宣布,將新增一項加拿大移民政策,為臨時居留居民、留學生設立永久居留通道,預計將開放90,000個名額予必要工人同埋此前畢業嘅國際學生打開居留大門。新移民途徑未有詳情,不如即刻睇下加拿大移民政策有咩更新先!

12-18/06 本週出租紀錄

是次出租紀錄為大家介紹蘇格蘭兩房Flat,位於East Ayrshire鎮上,為當地頗受歡迎的住宅區。物業的租金回報為13.4%,李小姐對物業回報感滿意,亦十分滿意Sourcing Agent及Letting Agent提供的專業服務,單位於三個月內完成成交。

澳洲政府於移民計劃面臨挑戰 視處理延誤簽證為最優先

澳洲執政黨於月前換屆,工黨政府需面對大量移民簽證處理延誤以及勞動力極度短缺嘅挑戰,喺COVID-19依然大流行嘅情況下仍需尋找出口。澳洲內政部表示將於嚟緊數月面對澳洲移民挑戰,致力令更多人能更快移民澳洲、或脫離現時困境。