fbpx

加拿大銀行開戶指南 最抵兌換匯款方式全面睇

無論係前往加拿大移民、留學、投資海外物業,都需要開立銀行戶口、兌換加幣並匯款到當地。香港人不嬲精打細算,一定要揀最方便、快捷、便宜嘅方法又唔蝕匯率。即刻為你介紹返,無論係當地本地銀行或者離岸戶口,想開設加拿大銀行戶口或者匯款至加拿大有咩可以揀?

開設離岸戶口

如果你想開設離岸戶口走資,之前都有一篇文章關於開設英國或美國離岸戶口指南,即刻重溫👉🏻港人熱話「走資」 比較各大英國銀行開離岸戶口收費

以下睇下香港幾間常用銀行開設離岸戶口嘅戶口類型,睇下有冇你用緊嘅銀行喇:

銀行名稱可免費開設戶口類型
匯豐銀行卓越理財(100萬)和尚玉客戶(780萬)
星展銀行 豐盛理財客戶(100萬)
花旗銀行Citigold和Citigold Private Client Citigold
渣打銀行優先理財(100萬)
東亞銀行 Supreme Gold(50萬)

電匯速度快

開設離岸戶口後,大家可透過電匯轉帳資金,無論係經傳統銀行、或網上平台匯款,均有不同嘅手續費同服務。
電匯(Telegraphic Transfer, T/T)是一種匯款機制,透過電報、電傳於全球各銀行進行跨境、跨行轉賬。
舉例說明,銀行A向銀行B匯款,會先聯絡銀行B告知會有資金存入。當銀行B確認指示後,便會把款項存到收款人嘅戶口。

每間銀行都會有TT電匯服務,但係因應金額、貨幣等或會有唔同金額嘅手續費,會直接喺你轉賬嘅金額度扣除,轉之前記得問清楚。另外電匯需時約1-5個工作天,部分銀行會設有截數時間,而有少量銀行例如中國銀行則不設有電匯截數日。

如果要開設加拿大當地銀行戶口,部分需要親身到當地開立, 準備文件包括加拿大地址證明、移民證明、工作/學生證明(如適用)。以下提供返幾間銀行嘅開戶程序俾大家參考:

匯豐 BMOCIBC
最低存款額CAD$5,000CAD$4,000
未激活不收低結存費
CAD$4,000
開戶手續費開戶費HKD$800
Premier/Jade戶口免手續費
步驟1️. 致電22333888話開加拿大戶口等回電約上總行
2️. 帶證件加相關文件上總行辦理
3️. 等收電郵通知成功開戶
4️. 根據加拿大辦公時間,憑資料致電22333888轉駁加拿大拎網上理財激活碼,及索取Debit Card寄香港
5️.
1️. 致電 25224182會回覆電話或信件俾你
2️. 填表格,並提供護照及香港身份證副本寄返銀行
3️. 開戶一星期會有匯款指示
4️. 一年內親身去加拿大已預約分行激活戶口及取卡
5️. 未激活只能存入款項
1. 憑相關文件如Open-Work Permit致電28416158預約上寫字樓
2️. 開户後30日內要存款進銀行户口
3️ Card要到加拿大已預約分行激活戶口領取
T/T手續費CAD$17CAD$14CAD$15

當然,如果求穩就一定係用傳統銀行電匯方式最好,但電匯/TT手續費高昂,時間較長,有唔少人都會選擇轉用匯款APP轉賬,通常都有較靚匯率,詳情可以睇返下表:

NeatAirwallexWiseGCFX
服務– 4種國際貨幣戶口 (須選擇1種為基準貨幣)
– 4種國際貨幣環球支付 及匯款功能(35個國家)
– Neat Corporate Visa Card服務
– 公司註冊服務
– 免費開通26種國際貨幣戶口
– 31 種國際貨幣環球支付及匯款功能(覆蓋130多個國家)
– 48小時匯款匯率鎖定保證
– 免費開通Airwallex雲匯Visa卡 以140多種貨幣付款(暫只提供虛擬公司卡)
– 商戶線上支付收款服務(Visa及Mastercard)
– 8種貨幣戶口 (美元、英鎊、歐元、加拿大元、 新加坡元、澳元、新西蘭元、土耳其里拉)
– 可匯出超過70種貨幣、收取超過22種貨幣
– 48小時匯款匯率鎖定保證
毋須開設貨幣戶口,可用多種方式支付匯款 (信用卡、Debit Card、SWIFT、Apple Pay、 Google Pay、SEPA等) (匯款銀行或會徵收手續費)
– Debit Card服務(Visa)
– 超過120種結算貨幣匯款, 包括30種主流交易貨幣
– 可用以下方式支付匯款: 銀行存款、FPS轉數快、 POLiPay(澳紐用)、支付寶(內地用)等 (匯款銀行或會徵收手續費)
匯款收費匯入匯款:
由免費、$2港幣至$15美元不等,視乎匯款方式及貨幣而定;

匯出匯款:
由免費、港幣$30至美元$12不等,視乎匯款方式及貨幣而定
匯入匯款:
免費收取所有接受貨幣(約140種)

匯出匯款:
設定交易貨幣及金額時, 手續費及匯率會即時顯示於介面
匯入匯款:
只免費收取美元、歐元、英鎊、澳元、 新西蘭元、新加坡元等共7種貨幣
美元電匯:7.5美元

匯出匯款:
按每筆金額而定,所收費用會顯示於匯款頁面
Wise稱比銀行收費便宜達8倍 (App或網頁內可比較其他銀行收費)
設定交易貨幣及金額時, 手續費及匯率會即時顯示於介面
其他收費開戶收費:/
最低結餘要求:/
Debit Card外幣支付收費:1.5%*
申請Debit Card:免費
開戶收費:免費
最低結餘要求:/
申請公司卡 :免費
開戶收費:免費
最低結餘要求:/
申請Debit Card:5英鎊
/
適用貨幣港元、美元、英鎊、歐元直接支付及結算:美元、英鎊、歐元、澳元、港幣等31種國際貨幣

雲匯Visa卡本地及海外交易:支援超過140種貨幣
港元、美元、英鎊、歐元、日圓、澳元、 加元、新西蘭元、新加坡元、瑞士法郎、丹麥克朗、 挪威克朗、印度盧比、馬來西亞令吉等共22種貨幣

只可匯出匯款:人民幣、韓圜、印尼盾、泰銖、 俄羅斯盧布、越南盾等共29種貨幣
港元、美元、英鎊、歐元、 日圓、澳元、加元、人民幣、新加坡元等

家譽於2008年於香港成立,為具有豐富經驗及優良信譽的顧問公司,提供移民、留學、英國物業投資服務。我們團隊結合律師、會計師、法律公證等數十位專業服務人員,致力為客戶提供專業服務、詳細及客觀的分析,用心、細心地為你度身訂造方案。

Share:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
On Key

Related Posts

五大理由投資蘇格蘭

五大理由點解投資蘇格蘭 英國物業投資仲揀曼徹斯特?

英國物業投資資訊多到泛濫,可能你仲熟過我!但係就算你熟晒所有買賣物業流程、熟悉細節到睇埋一格階磚,你識唔識睇邊個地區投資回報最好?又識唔識睇邊個地區最有前景?知唔知點解蘇格蘭物業投資值得投資?即睇五大原因你就識揀! 投資物業最緊要睇投資回報、升值潛力等,可能係一般入門級投資者未必睇得通透嘅部分,不如即刻睇下數據分析,了解蘇格蘭物業值得投資嘅原因。 1. 過去10年蘇格蘭租金回報持續上升 由2007年起,蘇格蘭各大地區嘅平均月租一直平穩上升,對於要求穩定每月租金回報嘅投資者嚟講非常重要,最緊要升幅可以貼緊通漲,咁你嘅投資先有意義。由Citylets.co.uk嘅圖表顯示,可預見未來上升趨勢將持續。 除此之外,espc調查亦指出蘇格蘭租金增長持續,尤其是格拉斯哥(Glasgow)本季度增長為10.3%,第二季度年增長亦有8.9%。 2. 住屋需求高容易出租 過去一年幾以來,由於COVID-19大流行更多人在家工作,加上蘇格蘭本地居民對出租單位嘅需求一直存在,令需求持續上升。由下圖可以睇到,近半年嚟嘅平均出租日數(Time-to-let)持續下跌,平均唔夠20日即可租出。 投資物業最緊要容易租出,咁先可以唔浪費時間,並且倍大租金回報。咁揀出租需求高嘅地段,就會令你嘅投資路更順利,最大化你嘅投資回報。 3. 區份有持續升值潛力 蘇格蘭各地區,特別是大格拉斯哥地區(Greater Glasgow)嘅房屋需求持續上升,根據Citylets最新報告顯示,蘇格蘭租賃市場第三季度表現強勁,唔少租戶搶購房產,本季度庫存水平下降了 65%,年增長率超過 10%; 睇返現有數據推測,未來格拉斯哥嘅房屋租金,亦會繼續因供不應求及在家工作需求增加而推高,估計將來蘇格蘭房屋需求將會繼續高企,平均房價及租金仍有上升空間。趁依家市場仍未熾熱得過分,入市買入定等投資回報就差唔多喇! 4. 英格蘭市場飽和  更多投資者轉向北上投資 如果有留意開英國物業投資市場嘅投資者,都會知道唔少香港投資者已經由倫敦、曼徹斯特(Manchester)繼續移至英格蘭較冷門地區,例如利物浦(Liverpool)、伯明翰(Birmingham)等地,務求求到較低嘅樓價及更高嘅投資回報。 只要有慧眼,其實向北部等地發展,例如蘇格蘭嘅格拉斯哥都可以有更靚嘅投資回報,房價更低至只需港幣60萬都可以買到一層物業,回報高達8%! 5. 出價程序比英格蘭更容易交易成功 England同Scotland出價程序及法例大不同,相較之下蘇格蘭會較容易成功交易。

Australia-open-border

澳洲終於解封-12月1日起允許完全接種疫苗簽證入境,一文睇清豁免入境簽證清單

澳洲總理莫理遜(Scott Morrison)今日(2021年11月22日)宣布從12月1日允許已注射完整認可疫苗並且持有有效的學生簽證、商務簽證和難民簽證的人士入境,毋需旅行豁免。如果你都想出發去澳洲,就要睇以下進入澳洲的條件啦! 入境澳洲的條件: 有效的豁免入境簽證(下方有詳細清單) 澳洲認可的疫苗(下方有詳細清單) 出發前三日的有效PCR核酸檢測陰性證明 注意:目前入境新南威爾士(New South Wales)、維多利亞(Victoria)和首都領地(Australian Capital Territory)的完全接種疫苗人士就無需隔離,其他州和領地有機會不允許入境或需要隔離。最後,無需隔離的持學生簽證人士入境將不被計入各州此前設定的每周入境配額當中。 允許入境的簽證清單 Subclass 200 – Refugee visa 難民簽證Subclass 201 – In-country Special Humanitarian visa 境內人道主義救助簽證Subclass

澳洲避風港政策簽證有咩家屬福利 子女各省讀書成本全面睇

澳洲新港人避風港政策初推出,有唔少港人都會用呢個政策與英國、加拿大嘅救生艇政策比較,申請要求、條件固然重要,但金錢預算,甚至係申請者及家屬福利都喺唔少人嘅考慮範圍內。去到澳洲,拎臨時技術簽證或畢業生簽證會有咩福利? 港人可申請臨時技術簽證(457、482 Visa)或畢業生簽證 (485 Visa) 留澳,持簽證4年後可經「Hong Kong Stream」申請永居身份,以達移民目的。政策詳情可參考返之前嘅文章👉🏻 澳洲避風港政策公佈 港人專屬簽證永居門檻極低 根據澳洲政府網站官方資訊顯示,持臨時技術簽證或畢業生簽證往澳洲嘅港人,都可以攜同members of the family unit,包括配偶、民事結合伴侶、或子女。詳見下列資料: “For visa purposes, you are a member of the main