fbpx

部署離開香港點樣提取MPF?

移民離開香港,除咗搬家當之外都要諗下點樣搬走啲資產,俗稱「走資」。轉走現金資產嘅方法之前都討論過,更值得關注嘅梗係點樣提前提取強積金(MPF)。早前流傳拎住BNO簽證無法提前提取MPF係咪真?不如等我哋即刻教你方法同埋需要準備嘅文件啦!

根據積金局最新嘅季度報告2021年9月刊嘅數據,以永久離開香港為由提早提取強積金嘅申請,於第三季已達9300宗,提取金額共有26億。

資料來源:積金局2021年9月季度報告

一般而言,根據《強制性公積金計劃條例》,提取強積金須喺年滿65歲退休前先可以提取;不過其實喺幾種特別情況下,僱員可以向積金局申請提早提取強積金,包括提早退休、罹患末期疾病及移民常用嘅理由——永久離開香港等。

僱員如果計劃移民,可以申請提早拎返強積金,須作出法定聲明表示已經或者即將離開香港,亦無意再次回港定居或工作。申請人同時要提供令強積金受託人信服,證明自己有資格於外地定居嘅文件審批。

值得注意嘅係呢個理由只可以用一次,亦都不可作出虛假或具誤導性的陳述,否則或會被檢控。

咁以「永久離開香港」需要提供咩準備文件?

  • 身分證明文件,例如香港身份證
  • 基於永久性地離開香港/完全喪失行為能力/罹患末期疾病/小額結餘/死亡的理由而申索累算權益的表格 [MPF(S) – W(O)]
  • 法定聲明表格 [MPF(S) – W(SD2)]
  • 令受託人信納你已獲准在香港以外某地方居住的文件證明,
    例如外地簽發嘅身份證、簽證、或護照等,以及地址證明

不過,早前積金局曾發聲明指,由於BNO英國國民(海外)護照已不獲港府承認為有效旅行證件及身份證明,因此BNO護照及簽證未能作為申請提早提取MPF嘅證據。早前亦有港人曾嘗試以BNO簽證申請提早提取強積金失敗告終,咁係咪真係冇辦法拎返啲錢呢?

如果想了解更多提早提取強積金嘅方法,即刻click我登記免費諮詢,聯絡我哋嘅專業顧問喇!

家譽於2008年於香港成立,為具有豐富經驗及優良信譽的顧問公司,提供移民、留學、海外物業投資服務。我們團隊結合律師、會計師、法律公證等數十位專業服務人員,致力為客戶提供專業服務、詳細及客觀的分析,用心、細心地為你度身訂造方案。

Share:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
On Key

Related Posts

15-21/05 本週出租紀錄

今期出租紀錄為大家介紹蘇格蘭Inverclyde(因弗克萊德)的兩房Flat,屬蘇格蘭熱門住宅區之一。這間物業的租金回報為15%,客戶潘先生對物業回報感到十分滿意,亦滿足Sourcing Agent及Letting Agent的專業服務,而物業交易終用約兩個多月完成。

澳洲特設港人避風港政策或有限期 移民澳洲要盡快?

早前澳洲政府推出港人避風港政策,令持有或即將持有畢業生簽證或臨時技術簽證嘅港人可延長持有至5年,並滿足一定條件後經港人途徑(Hong Kong Pathway)申請永居,無須滿足技術要求。早前有消息指出,該政策文件將限期設於2032年,恐怕優待港人政策或將取消?

澳洲入息稅或高達45% 即刻比較香港與澳洲稅制

澳洲係最熱門嘅港人移民嘅移民地點,相信好多有決心移民嘅港人都會對澳洲稅制非常關心,了解該國如何徵稅無論做生意定打工都有個預算。澳洲稅制與香港不同,與加拿大、美國等國同屬全球徵稅。即刻睇落去即知澳洲入息稅、各種稅項點計!