fbpx

搵工攻略第二彈 嚴選最熱門求職網助你一步成功

上星期推出咗外國求職必勝攻略,為大家提供一啲外地搵工小貼士,做好晒CV、求職信等必要搵工準備後,當然要喺適合嘅求職網上面揀Job posting,咁就更容易事半功倍啦!今日即刻為大家介紹熱門移民國:英國、澳洲及加拿大最熱門嘅求職網,助你快速搵工!

重溫返上星期嘅求職攻略,即睇👉🏻 移民外地搵工有咩要準備? 教你2022年移民搵工必備攻略

移居或移民各國,求職前最緊要了解返各省、各地區嘅工作法例及法規,包括最低工資、工時分佈、甚至係工作資格係咪符合當地法例要求,並確保所求職嘅工作符合法例,確保自己嘅權益!

除此之外,移居他國有人會選擇轉行重頭開始,所從事嘅範疇唔同咗,分分鐘需要瀏覽嘅求職或招聘網站都唔同㗎。依家都係唔講咁多,即刻了解下各熱門移民大國嘅熱門求職網先,大家可以按需要瀏覽~

加拿大

網站簡介特色
Job Bank加拿大政府嘅求職網站,具網頁版或手機應用程式途徑瀏覽。Job Bank每個月提供65,000個招聘廣告,約有200,000間企業投放廣告。求職者可比較不同行業和地區的工資差異,亦提供就業市場新聞及相關報告,可供跟蹤當地最新嘅就業趨勢。
Indeed為2020年全球排名第一的招聘網站,聲稱每秒增加10個招聘廣告。Indeed嘅搜尋功能完善,供求職者用不同關鍵字進行搜索,包括不同行業、不同工作模式等,亦可按地理位置搜尋工作。
Glassdoor於2008年推出嘅求職網站,收集咗全球共170萬間企業資料。Glassdoor最大優點為該網站收集咗由各公司員工嘅第一手資料,包括薪酬資料,公司福利,面試資料等,求職者可對該工作職位有更全面嘅了解。
Workopolis加拿大常用嘅求職網,提供過萬份來自加拿大各地的職位空缺,設英語及法語供求職者選擇。Workopolis設有多元化功能助求職者搵工,例如設有每周新工作提醒功能。
Eluta由選出「加拿大頭100強企業」(Canada’s Top 100 Employers)機構管理,職位空缺較其他求職網站多。Eluta亦提供職位空缺中相關企業的評論資料,令求職者可以對企業有更深入嘅了解。

英國

網站簡介特色
Find a Job英國政府嘅求職網站,提供多個不同行業嘅職位,包括唔少公營機構、慈善機構及大企業刊登嘅求職廣告。求職者可於網站上載三份不同版本嘅CV,在申請職位時選擇最合適的CV來遞交申請
Indeed英國大型求職網站之一,包括唔少大型企業都會投放招聘廣告,更有唔同行業嘅廣告。Indeed具全面嘅搜索功能,可讓求職者輕鬆地對按工作分類及工作地區進行搜索。
Monster英國大型招聘網站之一,提供大量職位空缺,更可搵到跨國職位空缺。Monster具有廣泛的職業建議資源和工具,可選用網頁版或手機應用程式版本搵工。
Glassdoor全面嘅求職網站及招聘平台,提供多達9,000,000個招聘廣告。Glassdoor最大優點為該網站收集咗由各公司員工嘅第一手資料,包括薪酬資料,公司福利,面試資料等,求職者可對該工作職位有更全面嘅了解。
TOTALJOBS提供100,000個以上嘅實時英國職位廣告,超過8,000間英國公司喺平台上刊登廣告。Totaljobs有「一鍵申請」功能,求職者可將簡歷及求職信上傳到網站,一鍵申請職位。
另外Totaljobs亦提供關於面試及求職嘅文章,更有搜索職業發展課程的功能。
Guardian Jobs由英國《衛報》成立的求職網站,提供較專門行業(more sector-specific job)嘅職位空缺,適合個別行業嘅職業人士。專業行業包括媒體、教育、NHS、政府、研究生、秘書、慈善、市場、社會機構及藝術領域等高素質職位空缺。

澳洲

網站簡介特色
Job search澳洲政府官方嘅求職網站,求職者可透過地區、行業搜尋等分類尋找適合嘅職位空缺。具有大量職場資訊及求職貼士予求職者,有文章及短片教導求職者面試及調整心態面對職場等問題。
Indeed全球性求職網站同樣喺澳洲設立業務,亦係大型求職網站之一。除求職廣告外,求職者亦可喺Indeed上查看唔同公司嘅評論,包括該企業工作環境、薪酬待遇及各行業平均薪酬等數據。
Seek澳洲熱門求職網站之一,提供各行各業嘅職位空缺。Seek提供各行業平均薪酬資訊,以及各公司員工對任職公司嘅反饋意見,可供求職者參考各企業嘅薪酬待遇。
Adzuna澳洲熱門求職網站之一,提供超過50,000份職位空缺,共有網頁版及手機應用程式可供選擇。求職者於Adzuna搜索職位空缺時,可篩選最熱門工作地點、工種等找尋市場最熱門工作。

介紹完各國熱門求職網站後,下集就嚟介紹下各國嘅就業概況及最低薪酬水平,了解下基本職場狀況,搵工都會更事半功倍㗎!

記得繼續留意緊貼我哋嘅網站更新啦,下次再為大家帶嚟更多移民相關嘅搵工、求職資訊啦~

家譽於2008年於香港成立,為具有豐富經驗及優良信譽的顧問公司,提供移民、留學、海外物業投資服務。我們團隊結合律師、會計師、法律公證等數十位專業服務人員,致力為客戶提供專業服務、詳細及客觀的分析,用心、細心地為你度身訂造方案。

Share:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
On Key

Related Posts

15-21/05 本週出租紀錄

今期出租紀錄為大家介紹蘇格蘭Inverclyde(因弗克萊德)的兩房Flat,屬蘇格蘭熱門住宅區之一。這間物業的租金回報為15%,客戶潘先生對物業回報感到十分滿意,亦滿足Sourcing Agent及Letting Agent的專業服務,而物業交易終用約兩個多月完成。

澳洲特設港人避風港政策或有限期 移民澳洲要盡快?

早前澳洲政府推出港人避風港政策,令持有或即將持有畢業生簽證或臨時技術簽證嘅港人可延長持有至5年,並滿足一定條件後經港人途徑(Hong Kong Pathway)申請永居,無須滿足技術要求。早前有消息指出,該政策文件將限期設於2032年,恐怕優待港人政策或將取消?

澳洲入息稅或高達45% 即刻比較香港與澳洲稅制

澳洲係最熱門嘅港人移民嘅移民地點,相信好多有決心移民嘅港人都會對澳洲稅制非常關心,了解該國如何徵稅無論做生意定打工都有個預算。澳洲稅制與香港不同,與加拿大、美國等國同屬全球徵稅。即刻睇落去即知澳洲入息稅、各種稅項點計!