fbpx

2022澳洲各行業就業概況 即睇COVID-19後經濟復蘇情況

COVID-19疫情至今已經兩年,澳洲早前宣布重新開關,容許完全接種疫苗嘅旅客入境,配合早前推出嘅港人救生艇政策(Hong Kong Pathway),相信有唔少港人想去當地搵工兼移民。咁到底當地就業情況如何,又有咩行業前景最好?即刻睇下數據統計,一齊分析!

按州或地區分佈的關鍵勞動市場指標

EmploymentUnemployment Rate (%)
Feb-22 (‘000)Monthly change (%)Change since Mar-20 (%)Mar-20Jan-22Feb-22
New South Wales4,215.31.42.14.94.23.7
Victoria3,484.00.51.35.24.14.2
Queensland2,712.40.56.05.84.44.3
South Australia880.20.52.66.34.85.0
Western Australia1,456.50.05.75.63.74.1
Tasmania265.62.43.05.03.83.9
Northern Territory132.60.5-2.25.23.83.5
Australian Capital Territory234.31.4-2.13.23.23.0
Australia13,372.00.62.95.34.24.0

2022年2月,澳洲除西澳(Western Australia)以外嘅其他所有州均錄得就業率上升,就業人數增加主要因為新南威爾斯州(New South Wales)上升1.4%、維多利亞州(Victoria)以及昆士蘭(Queensland)一同上升0.5%。而新南威爾斯州、維多利亞州、西澳以及塔斯曼尼亞(Tasmania)更錄得紀錄以嚟嘅新高,足見澳洲經濟復蘇進度極良好。

由2020年3月起,澳洲嘅就業一直維持強勢上升水平,當中最標青嘅屬於昆士蘭,上升6.0%,緊隨其後嘅西澳同埋新南威爾斯州則分別錄得5.7%及2.1%;而澳洲全國就業率唯一落後於COVID-19大流行前嘅州份包括澳洲首都領地(Australian Capital Territory)及北領地(Northern Territory),分別錄得2.1%及2.2%嘅下跌。

總括而言,COVID-19對澳洲嘅就業率負面影響輕微,大部分地區就業率仍有正面增長,2022年2月嘅失業率亦與疫情前並無太大分別,可見經濟處於唔錯水平。

睇完全澳就業概況,不如即刻分行業睇下澳洲各行業嘅就業情況,分析下到底咩行業喺澳洲較有就業前景,俾準備移民或已到埗嘅求職者更清晰嘅概念。

澳洲官方統計表示,對勞動力市場嘅統計於2021年12月底公布澳洲各行業嘅就業人數,當中共有11個行業錄得增長、另有8個行業錄得下跌,大部分影響來自於全球COVID-19大流行。

醫療保健和社會援助(Health Care and Social Assistance)、公共管理和安全(Public Administration and Safety)、專業、科學和技術服務(Professional, Scientific and Technical Services)以及金融和保險服務(Financial and Insurance Services)對就業增長的貢獻最大。 而就業人數下降幅度最大嘅係住宿和食品服務(Accommodation and Food Services)、製造(Manufacturing)、建築(Construction)和批發貿易(Wholesale Trade)。

無論上升定下跌趨勢,相關行業嘅就業率變化都與COVID-19大流行息息相關,而雖然COVID-19病毒已「流感化」,但旅遊業、製造業等喺短期內仍受影響,反之與疫情相關嘅醫療保健、科學等專業則將於不久將來繼續創造就業機會。

既然如此,咁COVID-19疫情高峰過去後,澳洲就業整體情況有咩改變?

繼11月嘅季度強勁增長後,358個職業中有173個(即48.3%)嘅就業水平高於2021年5月季度嘅水平。

  • 76 個職業( 約21.2%)喺2021 年 8 月及 11 月兩個季度錄得就業增長,包括老年和殘疾照顧者、接待員、卡車司機與銷售代表等。
  • 84 個職業(約23.5%)喺2021 年 8 月或 2021 年 11 月的季度中並冇錄得就業增長,例如註冊護士、文員、零售經理及小學教師。
  • 104 個職業(約29.1%)喺 2021 年 11 月季度錄得就業人數增加,但在 2021 年 8 月季度沒有增加。例子包括收銀員和辦公室收銀員、服務員和銷售助理(一般)。

整體而言,澳洲已逐漸喺COVID-19疫情嘅影響下回復,經濟復蘇程度就就業程度嚟計相當良好。想去澳洲搵工或留學嘅朋友就要注意有咩行業前景向好,可能會成為你將來嘅指示㗎!

仲想了解更多澳洲搵工就業或澳洲留學嘅資訊,記住繼續緊貼我哋網站更新喇!

家譽於2008年於香港成立,為具有豐富經驗及優良信譽的顧問公司,提供移民、留學、海外物業投資服務。我們團隊結合律師、會計師、法律公證等數十位專業服務人員,致力為客戶提供專業服務、詳細及客觀的分析,用心、細心地為你度身訂造方案。

Share:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
On Key

Related Posts

15-21/05 本週出租紀錄

今期出租紀錄為大家介紹蘇格蘭Inverclyde(因弗克萊德)的兩房Flat,屬蘇格蘭熱門住宅區之一。這間物業的租金回報為15%,客戶潘先生對物業回報感到十分滿意,亦滿足Sourcing Agent及Letting Agent的專業服務,而物業交易終用約兩個多月完成。

澳洲特設港人避風港政策或有限期 移民澳洲要盡快?

早前澳洲政府推出港人避風港政策,令持有或即將持有畢業生簽證或臨時技術簽證嘅港人可延長持有至5年,並滿足一定條件後經港人途徑(Hong Kong Pathway)申請永居,無須滿足技術要求。早前有消息指出,該政策文件將限期設於2032年,恐怕優待港人政策或將取消?

澳洲入息稅或高達45% 即刻比較香港與澳洲稅制

澳洲係最熱門嘅港人移民嘅移民地點,相信好多有決心移民嘅港人都會對澳洲稅制非常關心,了解該國如何徵稅無論做生意定打工都有個預算。澳洲稅制與香港不同,與加拿大、美國等國同屬全球徵稅。即刻睇落去即知澳洲入息稅、各種稅項點計!