fbpx
五大理由投資蘇格蘭

五大理由點解投資蘇格蘭 英國物業投資仲揀曼徹斯特?

英國物業投資資訊多到泛濫,可能你仲熟過我!但係就算你熟晒所有買賣物業流程、熟悉細節到睇埋一格階磚,你識唔識睇邊個地區投資回報最好?又識唔識睇邊個地區最有前景?知唔知點解蘇格蘭物業投資值得投資?即睇五大原因你就識揀!

投資物業最緊要睇投資回報、升值潛力等,可能係一般入門級投資者未必睇得通透嘅部分,不如即刻睇下數據分析,了解蘇格蘭物業值得投資嘅原因。

英國物業

1. 過去10年蘇格蘭租金回報持續上升

由2007年起,蘇格蘭各大地區嘅平均月租一直平穩上升,對於要求穩定每月租金回報嘅投資者嚟講非常重要,最緊要升幅可以貼緊通漲,咁你嘅投資先有意義。由Citylets.co.uk嘅圖表顯示,可預見未來上升趨勢將持續。

蘇格蘭租金回報上升
Source: citylets

除此之外,espc調查亦指出蘇格蘭租金增長持續,尤其是格拉斯哥(Glasgow)本季度增長為10.3%,第二季度年增長亦有8.9%。

2. 住屋需求高容易出租

過去一年幾以來,由於COVID-19大流行更多人在家工作,加上蘇格蘭本地居民對出租單位嘅需求一直存在,令需求持續上升。由下圖可以睇到,近半年嚟嘅平均出租日數(Time-to-let)持續下跌,平均唔夠20日即可租出。

住屋需求高容易出租
Source: citylets

投資物業最緊要容易租出,咁先可以唔浪費時間,並且倍大租金回報。咁揀出租需求高嘅地段,就會令你嘅投資路更順利,最大化你嘅投資回報。

3. 區份有持續升值潛力

蘇格蘭各地區,特別是大格拉斯哥地區(Greater Glasgow)嘅房屋需求持續上升,根據Citylets最新報告顯示,蘇格蘭租賃市場第三季度表現強勁,唔少租戶搶購房產,本季度庫存水平下降了 65%,年增長率超過 10%;

睇返現有數據推測,未來格拉斯哥嘅房屋租金,亦會繼續因供不應求及在家工作需求增加而推高,估計將來蘇格蘭房屋需求將會繼續高企,平均房價及租金仍有上升空間。趁依家市場仍未熾熱得過分,入市買入定等投資回報就差唔多喇!

4. 英格蘭市場飽和  更多投資者轉向北上投資

如果有留意開英國物業投資市場嘅投資者,都會知道唔少香港投資者已經由倫敦、曼徹斯特(Manchester)繼續移至英格蘭較冷門地區,例如利物浦(Liverpool)、伯明翰(Birmingham)等地,務求求到較低嘅樓價及更高嘅投資回報。

只要有慧眼,其實向北部等地發展,例如蘇格蘭嘅格拉斯哥都可以有更靚嘅投資回報,房價更低至只需港幣60萬都可以買到一層物業,回報高達8%!

英格蘭市場飽和  投資者北上投資

5. 出價程序比英格蘭更容易交易成功

England同Scotland出價程序及法例大不同,相較之下蘇格蘭會較容易成功交易。

喺England & Wales買樓,即使買賣雙方已經口頭確認offer同成交價,但係口頭承諾並無法律約束力,喺正式俾齊全款前都未算完成交易。因此確立offer後賣家仍可以抬價、買家亦可以選擇放棄樓盤,甚至單方面取消交易。

至於喺Scotland購買物業,買賣雙方必須達成共識並且發出一份offer予對方嘅代表律師,列明出價以及所有條件(稱為missives),正式形成合約。如果買家喺同意missives之後退出交易,將需要支付賣家嘅損失;而同樣地,賣家亦唔可以再抬價或者選擇賣俾其他買家。

所以相比之下,喺蘇格蘭購買物業較少抬價情況、又或者係因賣家未確定出價故交易需時極長,較易買到物業更快租出,都會慳返唔少時間,更可以盡早開始收租!

更多關於英國物業的文章:英格蘭即將調整物業印花稅 一文睇清英格蘭、蘇格蘭最新物業稅率

Established in Hong Kong in 2008, Jiayu is a consulting firm with rich experience and excellent reputation for providing immigration, study abroad and overseas property investment services. Our team combines lawyers, accountants, legal notarization and dozens of professional services staff, is committed to providing customers with professional services, detailed and objective analysis, attentively and carefully tailor-made for you.

 

Share:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
On Key

Related Posts

五大理由投資蘇格蘭

五大理由點解投資蘇格蘭 英國物業投資仲揀曼徹斯特?

英國物業投資資訊多到泛濫,可能你仲熟過我!但係就算你熟晒所有買賣物業流程、熟悉細節到睇埋一格階磚,你識唔識睇邊個地區投資回報最好?又識唔識睇邊個地區最有前景?知唔知點解蘇格蘭物業投資值得投資?即睇五大原因你就識揀! 投資物業最緊要睇投資回報、升值潛力等,可能係一般入門級投資者未必睇得通透嘅部分,不如即刻睇下數據分析,了解蘇格蘭物業值得投資嘅原因。 1. 過去10年蘇格蘭租金回報持續上升 由2007年起,蘇格蘭各大地區嘅平均月租一直平穩上升,對於要求穩定每月租金回報嘅投資者嚟講非常重要,最緊要升幅可以貼緊通漲,咁你嘅投資先有意義。由Citylets.co.uk嘅圖表顯示,可預見未來上升趨勢將持續。 除此之外,espc調查亦指出蘇格蘭租金增長持續,尤其是格拉斯哥(Glasgow)本季度增長為10.3%,第二季度年增長亦有8.9%。 2. 住屋需求高容易出租 過去一年幾以來,由於COVID-19大流行更多人在家工作,加上蘇格蘭本地居民對出租單位嘅需求一直存在,令需求持續上升。由下圖可以睇到,近半年嚟嘅平均出租日數(Time-to-let)持續下跌,平均唔夠20日即可租出。 投資物業最緊要容易租出,咁先可以唔浪費時間,並且倍大租金回報。咁揀出租需求高嘅地段,就會令你嘅投資路更順利,最大化你嘅投資回報。 3. 區份有持續升值潛力 蘇格蘭各地區,特別是大格拉斯哥地區(Greater Glasgow)嘅房屋需求持續上升,根據Citylets最新報告顯示,蘇格蘭租賃市場第三季度表現強勁,唔少租戶搶購房產,本季度庫存水平下降了 65%,年增長率超過 10%; 睇返現有數據推測,未來格拉斯哥嘅房屋租金,亦會繼續因供不應求及在家工作需求增加而推高,估計將來蘇格蘭房屋需求將會繼續高企,平均房價及租金仍有上升空間。趁依家市場仍未熾熱得過分,入市買入定等投資回報就差唔多喇! 4. 英格蘭市場飽和  更多投資者轉向北上投資 如果有留意開英國物業投資市場嘅投資者,都會知道唔少香港投資者已經由倫敦、曼徹斯特(Manchester)繼續移至英格蘭較冷門地區,例如利物浦(Liverpool)、伯明翰(Birmingham)等地,務求求到較低嘅樓價及更高嘅投資回報。 只要有慧眼,其實向北部等地發展,例如蘇格蘭嘅格拉斯哥都可以有更靚嘅投資回報,房價更低至只需港幣60萬都可以買到一層物業,回報高達8%! 5. 出價程序比英格蘭更容易交易成功 England同Scotland出價程序及法例大不同,相較之下蘇格蘭會較容易成功交易。

Australia-open-border

澳洲終於解封-12月1日起允許完全接種疫苗簽證入境,一文睇清豁免入境簽證清單

澳洲總理莫理遜(Scott Morrison)今日(2021年11月22日)宣布從12月1日允許已注射完整認可疫苗並且持有有效的學生簽證、商務簽證和難民簽證的人士入境,毋需旅行豁免。如果你都想出發去澳洲,就要睇以下進入澳洲的條件啦! 入境澳洲的條件: 有效的豁免入境簽證(下方有詳細清單) 澳洲認可的疫苗(下方有詳細清單) 出發前三日的有效PCR核酸檢測陰性證明 注意:目前入境新南威爾士(New South Wales)、維多利亞(Victoria)和首都領地(Australian Capital Territory)的完全接種疫苗人士就無需隔離,其他州和領地有機會不允許入境或需要隔離。最後,無需隔離的持學生簽證人士入境將不被計入各州此前設定的每周入境配額當中。 允許入境的簽證清單 Subclass 200 – Refugee visa 難民簽證Subclass 201 – In-country Special Humanitarian visa 境內人道主義救助簽證Subclass

澳洲避風港政策簽證有咩家屬福利 子女各省讀書成本全面睇

澳洲新港人避風港政策初推出,有唔少港人都會用呢個政策與英國、加拿大嘅救生艇政策比較,申請要求、條件固然重要,但金錢預算,甚至係申請者及家屬福利都喺唔少人嘅考慮範圍內。去到澳洲,拎臨時技術簽證或畢業生簽證會有咩福利? 港人可申請臨時技術簽證(457、482 Visa)或畢業生簽證 (485 Visa) 留澳,持簽證4年後可經「Hong Kong Stream」申請永居身份,以達移民目的。政策詳情可參考返之前嘅文章👉🏻 澳洲避風港政策公佈 港人專屬簽證永居門檻極低 根據澳洲政府網站官方資訊顯示,持臨時技術簽證或畢業生簽證往澳洲嘅港人,都可以攜同members of the family unit,包括配偶、民事結合伴侶、或子女。詳見下列資料: “For visa purposes, you are a member of the main