fbpx
五大理由投資蘇格蘭

五大理由點解投資蘇格蘭 英國物業投資仲揀曼徹斯特?

英國物業投資資訊多到泛濫,可能你仲熟過我!但係就算你熟晒所有買賣物業流程、熟悉細節到睇埋一格階磚,你識唔識睇邊個地區投資回報最好?又識唔識睇邊個地區最有前景?知唔知點解蘇格蘭物業投資值得投資?即睇五大原因你就識揀!

投資物業最緊要睇投資回報、升值潛力等,可能係一般入門級投資者未必睇得通透嘅部分,不如即刻睇下數據分析,了解蘇格蘭物業值得投資嘅原因。

英國物業

1. 過去10年蘇格蘭租金回報持續上升

由2007年起,蘇格蘭各大地區嘅平均月租一直平穩上升,對於要求穩定每月租金回報嘅投資者嚟講非常重要,最緊要升幅可以貼緊通漲,咁你嘅投資先有意義。由Citylets.co.uk嘅圖表顯示,可預見未來上升趨勢將持續。

蘇格蘭租金回報上升
Source: citylets

除此之外,espc調查亦指出蘇格蘭租金增長持續,尤其是格拉斯哥(Glasgow)本季度增長為10.3%,第二季度年增長亦有8.9%。

2. 住屋需求高容易出租

過去一年幾以來,由於COVID-19大流行更多人在家工作,加上蘇格蘭本地居民對出租單位嘅需求一直存在,令需求持續上升。由下圖可以睇到,近半年嚟嘅平均出租日數(Time-to-let)持續下跌,平均唔夠20日即可租出。

住屋需求高容易出租
Source: citylets

投資物業最緊要容易租出,咁先可以唔浪費時間,並且倍大租金回報。咁揀出租需求高嘅地段,就會令你嘅投資路更順利,最大化你嘅投資回報。

3. 區份有持續升值潛力

蘇格蘭各地區,特別是大格拉斯哥地區(Greater Glasgow)嘅房屋需求持續上升,根據Citylets最新報告顯示,蘇格蘭租賃市場第三季度表現強勁,唔少租戶搶購房產,本季度庫存水平下降了 65%,年增長率超過 10%;

睇返現有數據推測,未來格拉斯哥嘅房屋租金,亦會繼續因供不應求及在家工作需求增加而推高,估計將來蘇格蘭房屋需求將會繼續高企,平均房價及租金仍有上升空間。趁依家市場仍未熾熱得過分,入市買入定等投資回報就差唔多喇!

4. 英格蘭市場飽和  更多投資者轉向北上投資

如果有留意開英國物業投資市場嘅投資者,都會知道唔少香港投資者已經由倫敦、曼徹斯特(Manchester)繼續移至英格蘭較冷門地區,例如利物浦(Liverpool)、伯明翰(Birmingham)等地,務求求到較低嘅樓價及更高嘅投資回報。

只要有慧眼,其實向北部等地發展,例如蘇格蘭嘅格拉斯哥都可以有更靚嘅投資回報,房價更低至只需港幣60萬都可以買到一層物業,回報高達8%!

英格蘭市場飽和  投資者北上投資

5. 出價程序比英格蘭更容易交易成功

England同Scotland出價程序及法例大不同,相較之下蘇格蘭會較容易成功交易。

喺England & Wales買樓,即使買賣雙方已經口頭確認offer同成交價,但係口頭承諾並無法律約束力,喺正式俾齊全款前都未算完成交易。因此確立offer後賣家仍可以抬價、買家亦可以選擇放棄樓盤,甚至單方面取消交易。

至於喺Scotland購買物業,買賣雙方必須達成共識並且發出一份offer予對方嘅代表律師,列明出價以及所有條件(稱為missives),正式形成合約。如果買家喺同意missives之後退出交易,將需要支付賣家嘅損失;而同樣地,賣家亦唔可以再抬價或者選擇賣俾其他買家。

所以相比之下,喺蘇格蘭購買物業較少抬價情況、又或者係因賣家未確定出價故交易需時極長,較易買到物業更快租出,都會慳返唔少時間,更可以盡早開始收租!

更多關於英國物業的文章:英格蘭即將調整物業印花稅 一文睇清英格蘭、蘇格蘭最新物業稅率

Share:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
On Key

Related Posts

澳洲入息稅或高達45% 即刻比較香港與澳洲稅制

澳洲係最熱門嘅港人移民嘅移民地點,相信好多有決心移民嘅港人都會對澳洲稅制非常關心,了解該國如何徵稅無論做生意定打工都有個預算。澳洲稅制與香港不同,與加拿大、美國等國同屬全球徵稅。即刻睇落去即知澳洲入息稅、各種稅項點計!

01-07/05 本週出租紀錄

今期出租紀錄將為各位介紹位於位於蘇格蘭East Ayrshire(東艾爾郡)的三房Flat,物業座落於熱門住宅區。這間物業的租金回報為10.8%,由確認購買指示起至找到租客共花兩個月左右。客戶Calvin對物業回報及單位表示滿意,感謝Sourcing Agent及Letting Agent對單位的專業服務。