加拿大移民

加拿大移民救生艇政策解構2022 教你應該揀Stream A定Stream B

加拿大移民-港人救生艇政策Stream B即將於明年2月截止,想行加拿大移民新政策嘅朋友記得留意日期趕上尾班車。港人移民新政策主要分留學或者工作,到底有意移民加拿大嘅港人應該如何部署選擇Stream A或Stream B?不如即刻睇下有咩考慮因素。

加拿大救生艇移民政策有咩分別?

加拿大移民港人救生艇
加拿大移民救生艇政策解構2022 教你應該揀Stream A定Stream B 4

Stream A : In-Canada graduates 加拿大畢業生

Stream A : In-Canada graduates 加拿大畢業生

過去3年內完成加拿大認可嘅高等教育機構所提供(實體或線上)嘅課程,並必須完成至少一半學習計劃。

The conditions of the application

  • 在加拿大政府認可院校畢業(Designated Learning Institution)
  • 申請永居時過往三年内畢業
  • 學歷必須符合以下一種:
    • Diploma 文憑 (至少2年)
    • Degree 學位(學士/碩士/博士)
    • Graduate/Post-graduate diploma/certificate 研究生文憑/證書 (至少1年)

申請截止日期:2026年8月31日

Stream B: Canadian Work Experience 加拿大工作經驗者

  • 申請永居時,過往五年内在加拿大政府認可院校畢業並獲得
    • Diploma 文憑 (至少2年)
    • Degree 學位(學士/碩士/博士)
    • Graduate/Post-graduate diploma/certificate 研究生文憑/證書 (至少1年)

必須在課程開始前5年内持有學士或文憑資歷

  • 或在海外完成以上其中一項相等與加拿大的學歷(或需額外通過指定第三方認證機構的學歷認證(ECA))

除滿足以上申請要求外,仲要滿足以下工作要求:

  • 在遞交申請前三年内在加拿大全職工作12個月或同等工時的兼職(至少1560小時)
  • 必須持有有效簽證入境加拿大工作,工作時數才能被計算
  •  *自僱人士/學生簽證持有者/境外工作/失業人士均無法計算

申請截止日期:2023年2月7日

基本上Stream A、Stream B政策最大分別就係分別須前往加拿大留學或工作,並且申請或獲得PR(永久居留身份)嘅時間點、截止日期唔同。

0715 Canada Lifeboat Stream A or B Decor 2 Canada scenery
加拿大移民救生艇政策解構2022 教你應該揀Stream A定Stream B 5

選擇加拿大Stream A或Stream B移民需要考慮咩因素?

年齡限制

雖然港人救生艇無明言年齡限制,但為吸納人才移民加拿大,IRCC當然選擇年輕人才為先,相對較年長者年青人批核得更快、拒簽機會更低。如果你打算留學加拿大行Stream A移民,學生簽證批核超過30歲都已經相對較難,就可能要考慮Stream B。

語言及過往成績要求

行留學路徑移民加拿大,報讀學校時需提供學術類英語成績,較移民最基本要求需提交嘅成績(一般為CLB 5或以上)更高。另外,就讀加拿大課程時亦需全程以英語進行學業,如果自問英語水平較低嘅話,可能就要睇下適唔適合行Stream A。

報讀加拿大課程除咗英語成績外,亦要提交學術成績供學校評核。之前嘅學歷成績如果未如理想,可能就難以搵到心儀學校或學科,或要花較多時間篩選學校。

0715 Canada Lifeboat Stream A or B Decor 3 Language
加拿大移民救生艇政策解構2022 教你應該揀Stream A定Stream B 6

加拿大移民預算

行救生艇Stream A移民加拿大先要付出學費,並且喺加拿大留學嘅一年(或以上)亦要付生活費,比起Stream B落地即工作來得要付出更多費用,預算更須充裕。

仲想了解下自己到底適唔適合行加拿大Stream A留學路徑,都可以參考下我哋之前嘅文章了解更多 👉🏻 幫你評核你適唔適合留學加拿大 加拿大留學攻略全面睇2022

當然,每個人對揀邊種政策都有唔同嘅考慮因素,最好都係根據自己嘅能力作考慮。不過加拿大救生艇政策為港人設計,移民申請條件相對寬鬆,港人要移民加拿大會相較其他傳統方式容易。如果想赴加拿大移民,不妨考慮下港人救生艇政策!

想了解如何透過加拿大救生艇政策移民,即刻登記Free Consultation與專業顧問聯絡!

Share:

On Key

Related Posts

07-13/08 本週出租紀錄

今次出租紀錄為各位介紹的蘇格蘭物業,同樣位於North Lanarkshire的一房Flat。此物業位於受歡迎的住宅區,租金回報率更高達12%,客戶陳小姐表示對單位狀況及當地Agent的服務感滿意。

移民英國前一文睇清要交咩稅 英國稅務概況全面睇

大量港人透過BNO移民英國,出發前當然要好好配置資產,做好稅務規劃先出發啦!英國稅制與香港稅制不同,及早了解當地各種稅率計算方式,計劃好資產分配,將來生活時用錢預算就會更加充裕。即刻睇下英國各種稅項及計算方式!